Potrivit calendarului crestin, inainte cu o saptamana de ziua Pastelui, se serbeaza Floriile.

Semnificatia Floriilor isi are originile in urma cu aproximativ 2 mii de ani, la inceputurile crestinismului. De-a lungul timpului i-au fost atribuite diverse superstitii, in functie de zona etnografica. Astazi, Floriile reprezinta un bun motiv de aniversare pentru sarbatoritii acestei onomastici.

Originea Floriilor se regaseste in ziua intrarii in Ierusalim a Mantuitorului Iisus Hristos, care venea din Betania, prilej cu care oamenii l-au intampinat cu flori, ramuri de curmal si maslin, dar si cu urale de bucurie. A fost momentul recunoasterii de catre credinciosii din Ierusalim a Celui mult asteptat, cunoscut sub numele de Mesia, ca fiind Trimisul si Fiul lui Dumnezeu. Totodata Floriile, simbolizeaza numele zeitei romane, zeita florilor si vegetatiei Flora, care se suprapune ca si sarbatoare cu intrarea Domnului in Ierusalim.

Flora simbolizeaza si renasterea naturii, dar conform specialistilor, semnificatia crestina este mult mai importanta, astfel ea sarbatorindu-se in principal. In functie de zona geografica a tarii, traditiile, obiceiurile, cutumele sunt diversificate. Un simbol al sarbatorii de Florii sunt ramurile de salcie, acestea reprezentand vegetatia mereu tanara.

Crestinii conform traditiei inainte de Duminica Floriilor strang brate intregi de ramuri inverzite de salcie si le duc la biserica spre a fi sfintite de catre preot.

Conform traditiei populare romanesti, crengutele de salcie cu matisori sunt pastrate in casa de credinciosi si agatate la icoane sau geamuri si se spune ca au rol de protectie. In vreme de furtuna oamenii aprindeau acesti matisori sfintiti si lasau ca fumul acestora sa se imprastie in casa, in felul acesta, se spune ca intreaga casa si gospodarie erau protejate de fulgere. In unele zone, aceste crengute de salcie, luate in ziua de Florii de la biserica, sunt impletite sub forma de coronite si agatate in livezi si in gradinile de legume, pentru ca acestea sa fie cat mai roditoare si protejate de daunatori.

Un obicei important si hazliu pentru fetele ce inca nu s-au casatorit este sa isi puna sub perna o oglinda si un pieptan, pentru a-si gasi jumatatea.

Muntenii au o superstitie pe care o respecta cu sfintenie si conform careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii deoarece aceasta este duminica in care infloresc copacii si din aceasta cauza oamenii pot sa albeasca.

In diferite zone din tara oamenii merg cu Salcioara si Lazarea acesta fiind un colind dedicate zeitei vegetatiei.

De asemenea, in traditia populara se mai spune ca este bine sa te impartasesti in ziua de Florii, pentru a ti se indeplini dorinta, pe care trebuie sa ti-o pui in gand atunci cand preotul iti da sfanta impartasanie.

Pentru a pomeni Mosii de Florii, gospodinele coc placinte pentru a le da de pomana sarmanilor ca sa nu moara de dorul lor, precum a patit mama lui Lazar. Tot potrivit traditiei, asa cum va fi vremea in ziua Floriilor, asa va fi si in ziua de Pasti.

Pornind de la aceste intamplari importante pentru crestinatate, numerosi crestini detin nume de flori sau derivate de la acestea. Astfel, Duminica Floriilor este una dintre cele mai mari sarbatori crestine si motiv de bucurie si aniversare pentru numerosi sarbatoriti.

Din aceeasi categorie

Produs adăugat la lista de dorințe
Product added to compare.