Stiati ca, florile ne infrumuseteaza viata, nu doar casa si gradina? Ultimele studii desfasurate pe aceasta directie, arata ca florile aduc buna-dispozitie si ne pot ajuta sa depasim perioadele negre din viata noastra, cand se poate instala depresia.
Este binecunoscut faptul ca florile simbolizeaza dragostea, prietenia, compasiunea si sunt nelipsite la orice sarbatoare. Fac mereu parte din viata noastra, ne inveselesc gradinile si ne incanta prin culorile si delicatetea lor. Insa ele pot face mult mai mult de atat: florile ne pot imbunatati dispozitia si au un adevarat efect curativ, arata site-ul Care2.com.
Studiile realizate la Universitatea Rutgers cea mai mare institutie de invatamant superior din statul New Jersey, arata ca florile au efecte pozitive imediate, dar si pe durate de timp mai indelungate asupra starilor noastre sufletesti: reactiile, dispozitia, modul in care ne comportam in societate, toate acestea sunt dependente de flori. Iar efectul nu se aplica doar asupra femeilor, ci si asupra barbatilor, arata studiul realizat de doctorul Jeannette Haviland-Jones.
Subiectii studiilor sale, indiferent de sex sau varsta, s-au aratat incantati atunci cand au primit flori, iar beneficiile in ceea ce priveste comportamentul in societate nu au intarziat sa apara: este vorba despre privirea interlocutorului in ochi si zambetul sincer, comportamente pozitive in mediul social.
Mai mult, simpla prezenta a florilor in casa cuiva semnaleaza faptul ca persoana respectiva va lua legatura mai des cu familia sau cu prietenii.
Poate nu stiai acest lucru dar florile iti imbunatatesc dispozitia si au un efect pozitiv asupra starii emotionale: de aceea, atunci cand cineva este bolnav este indicat sa ii aduci flori.
Un alt studiu arata ca florile pot fi de mare ajutor pentru oamenii in varsta. Florile diminueaza semnificativ simptomele depresiei, incurajeaza relatiile sociale si imbunatatesc memoria pe termen scurt. Pentru batrani, florile pot aduce pacea, pentru ca amintesc de energia vitala din orice.
Florile si esentele florale sunt folosite in medicina de mii de ani, iar multe dintre remediile naturale isi demonstreaza eficacitatea si in ziua de azi. Oamenii au cultivat flori din vremuri stravechi, iar acestea sunt prezente constant in ritualuri religioase sau in cadrul unor festivaluri si sarbatori importante in comunitate.
Un alt studiu, realizat la Harvard Medical School in 2009, demonstreaza ca dispozitia cuiva se poate imbunatati doar privind un buchet cu flori. Oamenii se declara mai multumiti de viata lor si arata mai multa compasiune pentru ceilalti in prezenta florilor.
Cand florile exista la locul de munca, nivelul de stres al angajatilor scade, iar dispozitia lor va fi mai buna, arata alte cercetari, desfasurate in Olanda. Alte studii sugereaza chiar ca plantele ne pot creste randamentul, curatand aerul din incapere si reducand nivelul de praf.
Chiar si culorile si mirosul florilor au un efect asupra noastra: florile roz si albastre au in genere un efect calmant si relaxant, cele galbene ne pot creste nivelul de energie iar rosul creste pulsul. Mirosul lavandei imbie la somn, iar femeile care dorm cu trandafiri langa ele vor avea vise placute.